Póta: két szám, két aranyérem, Jakab: sikeres címvédés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatPóta Georgina lett a Decathlon Kupa kiemelkedő szereplője a Budaörsön élénk érdeklődés mellett megrendezett Felnőtt Országos Asztalitenisz Bajnokságon. A Statisztika és a válogatott kulcsembere két versenyszámot játszott végig veretlenül, így két aranyéremmel zárta az európai olimpiai selejtező előtti utolsó erőpróbát. A férfiaknál Jakab János magabiztosan nyerte a férfi egyest, és egyedüliként tudta megvédeni tavaly kivívott bajnoki címét.

Elsőként a vegyes párosban avattak bajnokot Budaörsön, a Decathlon Kupáért zajló Felnőtt Országos Asztalitenisz Bajnokság vasárnapi zárónapján. A fiatal páros, Zwickl Dániel és Pergel Szandra megismételte két évvel ezelőtti sikerét, ezzel hangolódva a további egyéni és páros küzdelmekre. Az aranyéremhez vezető úton két korábbi bajnokkettőst is legyőztek Zwicklék, így teljesen megérdemelten nyerték együtt második OB-aranyérmüket.

A női páros meghozta a házigazda Budaörs 2i SC teljes örömét is, hiszen legjobb játékosa, Szvitán Krisztina révén otthon tarthatott egy érmet. A védekező stílusú egykori korosztályos válogatott a Statisztika veteránjával, Fazekas Máriával jutott el az elődöntőig, ahol a vártnál szorosabb küzdelemben maradtak alul az első kiemelt, és a bajnokságot végül simán nyerő Póta, Li Bin duóval szemben. Li Bin-nek egyébként ez volt élete első felnőtt országos bajnoki címe.

A férfi párosban a celldömölki házirangadót Fazekas Péter és Molnár Krisztián nyerte, így ők próbálhatták meg a fináléban megállítani a két évvel ezelőtt bajnok kettőst, sikertelenül. A Linzben idegenlégióskodó Vitsek Iván és Muskó Péter összeszokott páros benyomását keltették, és a negyedik játszmát 5:8-as hátrányról fordították a maguk javára néhány bravúros poénnal.

A női egyesben a negyeddöntőből már nem tudott továbblépni a két fiatal, Li Bin és Pergel Szandra, a legjobb négy között pedig teljes mértékben beigazolódott a papírforma.
A férfiaknál viszont letette névjegyét a tavalyi ifi EB ezüstérmese, Nagy Krisztián, aki Lindner Ádámot győzte le, így élete első felnőtt OB-érmét könyvelhette el. A válogatott kerettag Pattantyús Ádám megbízható védőjátékával Fazekas Péter után Vitsek Ivánt is megoldhatatlan feladat elé állította, így a három BVSC-s mellett ő jutott a négy közé, ahol az elődöntők leglátványosabb és legszorosabb meccsén vérzett el Zwickl-lel szemben.
Az egyéni döntők párosítása maximálisan tükrözte a szerdán kezdődő európai olimpiai selejtezőre készülő játékosok fölényét. Remélhetőleg a jó felkészülés jeleként értékelhető, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél a Nantes-ba utazó versenyzők mérkőztek meg a bajnoki címért.

A nőknél a selejtezőn második kiemeltként rajtoló Póta Georgina és válogatottbeli elválaszthatatlan társa, Lovas Petra igazi presztízsdöntőt vívott, a Statisztika és a Postás-Diego versenyfutás jegyében is. Az elején úgy tűnt, hogy a világranglistán magasabban jegyzett Póta simán nyer, Lovas csak a második játszmát tudta szorosan hozni úgy, hogy 8:2-es vezetést adott le, de 9:9 után neki jött ki jobban a lépés. A hatodik játszma azonban szoros csatát hozott, időkéréssel mindkét oldalon, s végül Póta – megismételve 2006. évi sikerét – megszerezte a bajnoki címet. Ezzel ő lett az OB kiemelkedő alakja, hiszen mind a két versenyszámot, amelyben elindult, veretlenül játszotta végig.

A férfiaknál – a nőkhöz hasonlóan – az esélyek, egyben az elmúlt két év bajnokai mérkőztek meg az aranyéremért. Zwickl Dániel hozta szokásos, megbízható formáját, ám Jakab János ellen ez ezen a napon kevésnek bizonyult. Az ifjúsági Európa-bajnok ugyanis kiemelkedő teljesítményt mutatott az egyéni számban, a főtábla öt mérkőzése során mindössze három játszmát vesztett, még az első fordulóban, Fekete Soma ellen, majd kettőt a döntőben. Megérdemelten lett bajnok, egyben az idei OB egyetlen sikeres címvédése fűződik a nevéhez.

A dobogósok örömmel vették át a díjakat és a Dechatlon értékes vásárlási utalványait, de négyen közülük már minden bizonnyal előre tekintenek a jövő hétre, az év egyik legfontosabb versenyére, az Európai Olimpiai Selejtezőre, ahol Tóth Krisztina után újabb magyar játékosok vívhatják ki az ötkarikás részvétel jogát.
image

image

image

image