Kongresszusi döntések Guangzhou-ban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatAz ITTF Kongresszusának fontosabb döntései:

A kongresszuson 127 tagország volt jelen, 9 ország szavazati jogát átadta más országnak.
A karibi Beliz felvételével az ITTF tagországainak száma 205-re nőtt (ugyannyi, mint a NOB)

➢ A jövőben a Végrehajtó Bizottság az elnökből és 8 alelnökből áll, utóbbiak közül az egyiket az elnök elnökhelyettesnek nevezi ki, egy másik pedig a pénzügyekért felel. (Eddig 7 tagja volt a Végrehajtó Bizottságnak.)
➢ A bizottságok és munkacsoportok vezetői a közgyűlésen és az Igazgató Tanácsi üléseken szakértő tanácsadóként vesznek részt, szavazati jog nélkül. (Eddig a bizottsági vezetőknek szavazati joguk volt az Igazgató Tanácsban.)
➢ Az ITTF szakbizottságaiban megfelelő számú és minőségű jelölés esetén a teljesjogú tagok 25%-ának nőt kell választani. (Eddig az összlétszám 25%-a volt, beleértve a teljesjogú és a levelező tagokat is.)
➢ Az ütőborításokat úgy kell használni, ahogyan engedélyezésre kerültek, mindenféle olyan fizikai, kémiai vagy más módszer alkalmazása nélkül, amely megváltoztatja, vagy módosítja a borítás játékjellemzőit, súrlódási paraméterét, külsejét, színét, szerkezetét, felületét, stb.
Megjegyzés: a Felszerelési Bizottság javaslatát a kongresszus 124 „igen” és 5 „nem” szavazattal hagyta jóvá. Mindez azt jelenti, hogy 2008. szeptember 1-jétől az utánpótlás versenyeken jelenleg használatos „gyorsítókat” nem lehet használni. Az új ütőellenőrzési módszer, az e-nez ugyan a gyorsítókat nem mutatja ki, amennyiben az ütőre kerülő mennyiség nem tartalmaz a megengedettnél több illó- és hatóanyagot (VOC). Viszont a komplex ütőellenőrzés másik eleme, az ütő egyenletes felületének és a borítás vastagságának vizsgálata egyértelműen megmutatja a gyorsító használatát (a szoft megdagad, tehát vastagabb lesz a megengedettnél, és középen feldagad, tehát a felület sem egyenletes).


Az ITTF Igazgató Tanácsának fontosabb döntései:

Játékjogosultsági szabály
Az ITTF világversenyein (Felnőtt és Ifjúsági Világbajnokság, egyéni és csapat Világ Kupa) a versenyzőnek új szövetségén keresztül regisztrálnia kell magát abban az esetben, ha más szövetség színeiben akar versenyezni, mint amelyik képviseletére előtte jogosult volt.
Ilyen esetekben a játékos az új szövetsége színeit nem képviselheti előbb, mint
• 3 évvel a regisztráció után, ha a játékos 15 éven aluli a regisztráció időpontjában
• 5 évvel a regisztráció után, ha a játékos 18 éven aluli, de legalább 15 éves a regisztráció időpontjában
• 7 évvel a regisztráció után, ha a játékos 21 éven aluli, de legalább 18 éves a regisztráció időpontjában
Ha a játékos 21 éves vagy annál idősebb, nem kérhet regisztrációt és nem indulhat más szövetség színeiben az ITTF világversenyein.
Megjegyzés: ez a szabály 2008. szeptember 1-én lép életbe, és visszamenőleg nem vonatkozik azokra, akik a korábbi szabályok szerint játékjogosultságot váltottak, és világversenyen képviselték is új hazájuk színeit. Az új játékjogosultsági szabályt az ETTU valószínűleg alkalmazni fogja a kontinentális bajnokságok esetére is.

A ragasztásra vonatkozó új szabály a Paralimpia időpontjára való tekintettel a para eseményeken csak 2008. október 1. után lépjen életbe, tehát a 2008. évi Paralimpiai Játékokon még nem érvényes.

Az elkövetkezendő világversenyek helyszínei:
2011. évi Felnőtt Egyéni Világbajnokság – Rotterdam
2011. évi Ifjúsági Világbajnokság – Bahrein
2012. évi Ifjúsági Világbajnokság – Fokváros (Dél-Afrika)

Az ETTU Kongresszusának fontosabb döntései:

Utánpótlás Európa TOP 10 Bajnokság
Az Utánpótlás TOP 10 Bajnokságon törölni kell annak a versenyzőnek az eredményeit, aki 5 fordulónál kevesebbet játszott le. A serdülőknél is – az ifjúságihoz hasonlóan – négy nyert játszmára mennek a mérkőzések.

Nemzetközi kupák
➢ A BL-ben induló csapatok részére kötelező lesz szezononként egy közös megbeszélésen részt venni, amit az ETTU hív össze. (Eddig csak ajánlott volt.)
➢ A BL-ben és az ETTU Kupában induló csapatoknak legalább 6 játékost kell nevezniük, akik közül kettő lehet ETTU-n kívüli tagország játékosa. A külföldinek számító játékos akkor is ebben a státuszban marad, ha az idény folyamán hazai játékossá válik állampolgársága alapján. (Eddig 8 játékost kellett nevezni.)
➢ A BL-ben szereplő játékosoknak az eddiginél szigorúbb szerződést kell aláírniuk a klubbal.
➢ A szezon az európai kupákban az első forduló előtti naptól a második döntő mérkőzés utáni napig tart. (Eddig augusztus 1. és június 30. közötti időszak volt.)
➢ A női BL-ben 6, vagy annál kevesebb nevezés esetén az ETTU vezetősége felülvizsgálhatja a lebonyolítást, vagy azt, hogy egyáltalán megrendezi-e a versenyt.
➢ Az ETTU Kupában egy csapat indokolt és jogos kérésére az ETTU vezetősége dönthet úgy, hogy egy mérkőzés helyszínét megváltoztatja, akár egy szomszédos szövetség területére viheti.
➢ Az ETTU Kupában az elődöntőre és a döntőre semleges játékvezetőket jelöl az ETTU. (Eddig csak a döntőre történt így.)
➢ Az ETTU Kupában az eredményközlés vagy az ellenfél időbeli értesítésének elmulasztása esetén a kiszabható pénzbüntetés első alkalommal 500, a másodikra 1.000, minden további alkalommal 2.000 EUR. (Eddig egységesen 400 EUR volt.)