Verhetetlen Kína, érem nélküli Európa, szigorított honosítás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatMinden eddiginél nagyobb ázsiai fölénnyel zárult az asztalitenisz világbajnokság Kantonban. Nem csak az derült ki minden eddiginél világosabban, hogy Kína csapata gyakorlatilag verhetetlen, és az olimpián is egyértelműen esélyek lesznek akár mind a négy aranyérem megszerzésére, hanem az ázsiai dominancia is elég egyértelműen megmutatkozott. Szemben a két évvel ezelőtti - igaz, Európában, Brémában megrendezett - vb-vel, ahol a német férfiak és a belorusz nők bronzérmesek lettek, Kantonban európai együttes már nem állhatott dobogóra, a magyar női csapat és a cseh férfiak 5. helyezése számított a legjobb helyezésnek Ázsiát leszámítva. Szomorú volt látni, hogy az eredményhirdetések során mindössze jómagam és francia alelnök kollégám, Claude Bergeret képviselte Európát. Az Anglia és Franciaország által alapított világbajnoki kupák (Swaythling Cup és Corbillon Cup) régi dicsőségéből pedig nehéz megélni és erőt meríteni?
A férfiaknál Kína a két évvel ezelőttihez hasonlóan Koreát söpörte el a döntőben 3:0 arányban, megszerezve ezzel az ország történetének 16. férfi világbajnoki csapatdiadalát. A nőknél az őszi Ázsia-bajnokság döntőjének visszavágóján Szingapúr három honosított kínaiból álló csapata ismét megszorongatta Kínát, de ez csak a tisztes, 3:1 arányú vereséghez volt elég. A kínai nők 1965 óta 17. világbajnoki aranyérmüket könyvelhették el, utoljára 1991-ben fordult elő, hogy az egyesített Korea legyőzte őket a vb-döntőben. A kínai játékosok erejét mi sem jelzi jobban, hogy a világranglistán 3. helyezett Wang Liqin, illetve Wang Nan egyaránt arra kényszerült, hogy Kantonból egyenesen Hongkongba utazzon, hogy az ázsiai olimpiai selejtezőn szerezzék meg maguk számára az ötkarikás indulás jogát (a világranglistáról országonként csak két játékos juthat kvótához).
A fentiek fényében még értékesebbnek tűnik a magyar csapatok minden várakozást felülmúló szereplése. A lányokról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a szenzációs Tóth Krisztina vezetésével sokadszor bizonyították be, hogy a világ (igen, a világ és nem csak Európa!) egyik legkiegyensúlyozottabb, legegységesebb együttese a miénk, amiben nem csak Póta Georginának és Lovas Petrának vannak döntő érdemei, de a fiatalon már pályája csúcsán járó mesteredzőnek, Téglás Péternek is.
A fiúk azzal a céllal utaztak Kínába, hogy már most biztosítsák helyüket a legközelebbi, 2010. évi vb elit mezőnyében. Ehhez az első 18 hely valamelyikét kellett megcsípni, s noha a Pázsy Ferenc, Jakab János, Zwickl Dániel triónak akadtak (elsősorban lélektani) nehézségei, a küzdeni tudás, az akaraterő és némi szerencse meghozta gyümölcsét. Három értékes győzelem kellett a bennmaradáshoz, és senkiben sem maradhat hiányérzet, miután felülmúltuk Lengyelországot, Franciaországot és Horvátországot.

Mindeközben a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség sem tétlenkedett Kantonban, az Igazgató Tanács forradalmi jelentőségű döntést hozott a játékjogosultság tekintetében. Az elnökség javaslatát elsöprő fölénnyel elfogadva az ITTF a jövőben a világversenyeken drasztikusan korlátozza a válogatott színek cseréjének lehetőségét. A szinte egyhangú döntés nekem személy szerint is nagy örömet okozott, hiszen a javaslat előterjesztésében döntő szerepet játszottam. Ezek szerint a felnőtt és az ifjúsági Világbajnokságokon, a férfi, a női és a csapat Világ Kupákon egy versenyző egyáltalán nem képviselheti új hazája színeit, amennyiben elmúlt 21 éves, tehát az állampolgárság váltása nem ad lehetőséget arra, hogy valaki új szövetsége színeiben világversenyen indulhasson. Kivételt képeznek a fiatal versenyzők (15 év alatt, 15-18 év között, 18-21 év között), akiknek életkortól függően 3, 5, illetve 7 évet kell várniuk arra, hogy új hazájukat képviselhessék.
Azok a játékosok, akik az eddig érvényben lévő szabályok szerint szereztek játékjogosultságot, természetesen megtarthatják játékjogukat, de csak azok, akik már szerepeltek új hazájuk színeiben világversenyen.

Adham Sharara elnök elégedetten konstatálta az Igazgató Tanács döntését, amely szerinte egyértelműen a sportág fejlődését és fejlesztését szolgálja, mert az országokat játékosok nevelésére ösztönzi, miközben gátat szab a játékosok tömeges honosításának. Az ETTU minden bizonnyal követi a nemzetközi szabályt, és hasonló intézkedést hoz az Európa-bajnokságok esetében.

Az ITTF döntése értelmében a 2011. évi egyéni világbajnokságot Rotterdam rendezheti (Doha visszalépett a hollandok javára), míg az ifjúsági világbajnokságnak 2011-ben Bahrein, 2012-ben Dél-Afrika/Fokváros ad otthont.

Az ITTF a világ öt legnagyobb nemzetközi sportszövetsége közé tartozik, a közép-amerikai Belize felvételével éppen Kantonban nőtt 205-re a tagországok létszáma, amely megegyezik a NOB taglétszámával. Érdekesség, hogy az ITTF egyelőre az egyetlen sportszövetség, amelynek teljes jogú tagja Koszovó, amelynek sportolói egyébként asztalhoz álltak a kínai világbajnokságon.

Faragó Judit

fotó: Remy Gros/ITTF
fotó: Remy Gros/ITTF