Csodálatos magyar lányok - világbajnoki ötödik, Európa legjobbja: Magyarország!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatEmbertelen időpontban, 9.30-kor kezdődött el a Magyarország-Ausztria mérkőzés a kantoni asztalitenisz-világbajnokságon. Az 5. hely fontos volt mindkét együttesnek, a sógornők éppen ezért bevetették két kínai játékosukat, Liu Jia-t és Li Qianbinget is. Ellenben az ígért tévéközvetítés elmaradt... Pedig ennek okán hozták a nagyterembe és az egyes asztalra a meccset...
Egy klasszikusan nagy csatával indult a reggel: Tóth Krisztina-Liu Jia. Eleinte olybá tűnt fel, hogy a magyar versenyző ébredt jobban, hiszen Tóth egy 11:8-as és egy 11:9-es megnyert szettel 2-0-s előnyhöz jutott. Az osztrákok kínai játékosa azonban nem adta olcsón a bőrét. Ugyan a harmadik játszmában Tóthnak mérkőzéslabdája is volt, Liu Jia ezt a szettet "kiszedte", majd a negyedikben elsöpötre Tóthot. Fantasztikus labdamenetek követték egymást, a kínai közönség természetesen az osztráknak szurkolt. Az izgalmakról csak annyit: a mindent eldöntő ötödik játszmában 9:9 volt az állás, ezt követően azonban két zseniális Tóth-megoldás következett, s a lassan gyülekező közönség is díjazta a magyar játékos parádéját.
A végén Tóth Krisztina meghajolt, megköszönte a nézőknek a figyelmet és lelépett a színpadról. Talán az jutott eszébe, hogy ezzel a magyar válogatottal mekkora dolog lenne 5 hónap múlva egy másik kínai városban, Pekingben is fellépni, s valami hasonlót produkálni.
Li Qianbing és Póta Georgina ütközete a magyar versenyző okos, taktikus játékát hozta. Az első szett 11:7, a következő kettő 12:10 Pótának, aki egyre érettebb asztaliteniszező benyomását kelti. Az osztrákok is tudták, hogy ez a hajó már elment, hiszen a Lovas Petra-Martina Petzner mérkőzés esélyese egyértelműen a Postás játékosa volt. Lovas pedig csak egy játszmát engedett át Petznernek, majd nem sokkal később az immáron hivatalosan is ötödik magyar csapat boldogan ölelkezett össze - megcselekedték azt, amiért Kantonba utaztak. Sőt, egy picit túl is teljesítették az előzetes elvárásokat.

"A közönség kezdetben Liu Jia-nak drukkolt, ami valahol érthető, hiszen kínai játékosról van szó" - nyilatkozta Tóth Krisztina. "A végén azonban elismertek engem is, és ezért hajoltam meg nekik. Szerintem óriási dolog, hogy a két évvel ezelőtti, brémai világbajnoki hatodik helyhez képest egy helyezéssel jobbat értünk el Kantonban. A pekingi olimpián nagyon jó lenne, ha csapatban is tudnánk játszani, ehhez azonban az kell, hogy Póta Georgina és Lovas Petra is kijusson. Személy szerint nagyon drukkolok majd nekik, már csak azért is, mert jó lenne, ha nem egyedül kellene képviselnem a sportágat az olimpián."

"Szakmailag azért is óriási ez az ötödik hely, mert azzal a hátországgal, amellyel mi rendelkezünk, nem itt kellene tartanunk" - értékelte a vb-szereplést Téglás Péter szövetségi kapitány. "Úgy gondolom, hogy az előttünk végzett együttesek közük Kína és Szingapúr külön kategória. Japán ellen jó meccset vívtunk, Hongkong pedig ma már nem annyira erős, csak hát velük nem játszottunk. Kimondhatatlanul büszke vagyok valamennyi játékosomra, akik erőn felül teljesítettek, Tóth Krisztina pedig olyan, mint egy jó bor. 34 éves, de talán soha életében nem játszott még annyira jól, mint az utóbbi három évben, melynek megkoronázása lehetne a pekingi olimpia. Ahhoz, hogy a csapat kijusson az olimpiára, jó adag szerencse is kell, hiszen a következő két selejtezőn nagyon sok honosított kínai indul majd. Még csak annyit: szakmailag nem kicsi elégtétel az, hogy a honosításba belevágó európai országok mind mögöttünk végeztek. Tudom, hogy Li Bin személyében nálunk is van egy Kínában született játékos, de egyfelől ő egészen pici kora óta él Magyarországon, másfelől ezt az ötödik helyet úgy értük el, hogy Li Bin csak egy meccset játszott Szingapúr ellen. Abban bízom, hogy a sikert követően lesznek olyan gyermekek odahaza, akik ezt a sportágat választják, hátha valahol ott üti már a labdát egy Bátorfi Csilla, vagy Tóth Krisztina szintű tehetség."


Asztalitenisz csapat-vb, nők, az 5. helyért:
Magyarország-Ausztria 3-0
Tóth Krisztina-Liu Jia 3-2 (8, 9, -11, -4, 9)
Póta Georgina-Li Qianbing 3-0 (7, 10, 10)
Lovas Petra-Martina Petzner 3-1 (8, -8, 5, 5)


Női döntő: Kína-Szingapúr 3-1

*
Nyolc nap alatt kilenc mérkőzést játszott a magyar válogatott Kantonban. Tóthék mindössze két vereséget szenvedtek el, csak a világbajnoki döntőt vívó Szingapúr és a bronzérmet szerző Japán tudta megverni a magyarokat. Azt a csapatot, amely ma a világ közvetlen élvonala mögött van, hiszen a Kantonban négybe jutott Kína, Hongkong, Szingapúr és Japán valóban külön kategóriát alkot. A világbajnokság előtt voltak, akik féltették a csapatot, hiszen az európai ellenfelek közül jó néhányan kezdtek esztelen honosításba, mást ne említsünk, a lengyelek két kínaival érkeztek Kantonba. Mégsem szerepeltek jól, de a szintén kínaival erősítő hollandok és osztrákok is a magyar csapat mögött végeztek. Nem szakadt meg egy másik hatalmas sorozat sem: most már kimondhatjuk, hogy sem a kantoni vb-n, sem a tavalyi magdeburgi csapat Világkupán, sem a 2007-es belgrádi Európa-bajnokságon, de még a 2006-os brémai csapat vb-n európai együttes nem győzte le a magyarokat! Ez pedig főleg a korábban említett honosítási hullám miatt is elképesztő teljesítmény.
Bátorfi Csilla (aki jelenleg az olasz válogatott edzője) visszavonulása után Tóth Krisztina egyértelműen a magyar válogatott vezéregyéniségévé nőtte ki magát. Nem véletlen az sem, hogy Kriszti alanyi jogon kvalifikálta magát élete negyedik olimpiájára. Póta Georgina rengeteget fejlődött, s ezen a vb-n akadtak egészen szenzációs mérkőzései akár Lengyelország, akár Ausztria ellen. Mégis, a legemlékezetesebb talán az volt, amikor a horvátokkal szembeni nyolcaddöntőben 2-2-es mérkőzésállásnál szinte lesöpörte az asztal mellől Cornelia Vajdát.
Lovas Petra személyében pedig egy olyan harmadik játékosa van ennek a csapatnak, amelyről minden szövetségi kapitány csak álmodik. Ha Petra felmegy az asztalhoz, akkor akár hátra is dőlhet a magyar szurkoló, mert az esetek legnagyobb részében magyar győzelem születik.
A sikernek van még egy letéteményese, a fiatal edző, Téglás Péter, aki éjt napallá téve azon dolgozik, hogy ebből a csapatból a lehető legtöbbet hozza ki. Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy Téglás bemutatkozásakor Celldömölkön az olasz válogatott úgy nyert 3-0-ra a magyarok ellen, hogy a mieink szettet sem nyertek. Más ebbe a kudarcba talán belerokkan - a magyar csapat viszont építkezett belőle, az eredmény pedig ismert - világbajnoki ötödik hely.

A magyar női csapat kantoni mérkőzései:

Magyarország-Ukrajna 3-1
Magyarország-Románia 3-0
Magyarország-Lengyelország 3-1
Magyarország-Szingapúr 0-3
Magyarország-Tajvan 3-0
Magyarország-Horvátország 3-2 (nyolcaddöntő)
Magyarország-Japán 0-3 (negyeddöntő)
Magyarország-Hollandia 3-1
Magyarország-Ausztria 3-0

Még a brémai helyezésen is sikerült javítani, bravúros 5. hely Kínában
Még a brémai helyezésen is sikerült javítani, bravúros 5. hely Kínában

Az első lépés az 5. hely felé: Tóth Krisztina Liu Jia ellen
Az első lépés az 5. hely felé: Tóth Krisztina Liu Jia ellen