Asztalitenisz csapat-vb: győzelem Hollandia ellen, az 5. helyért küzdhet a magyar női válogatott

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatAz Európa-bajnok magyar női asztalitenisz-válogatott rendkívül motivált játékkal 3-1-re verte Hollandiát a kantoni asztalitenisz csapat-világbajnokságon. Ezzel eldőlt, hogy Tóth Krisztináék szombaton magyar idő szerint hajnali fél 3-kor a két kínai játékossal felálló Ausztriával mérkőznek az 5. helyért.

A hollandok Európa-bajnok és Európa Top12 győztes játékosát Li Jiao-t a hármas helyre írta be az ellenfél edzője, ennek minden bizonnyal az lehetett az oka, hogy a 38 éves klasszis már nagyon fáradt, s csak egy meccset akart játszani. Ez a húzás jelentősen megkönnyítette a magyar válogatott dolgát, hiszen a nyitómeccset Tóth Krisztina Carla Nouwen ellen játszotta és a várakozásoknak megfelelően a magyar 3-0-ra hozta az első összecsapást. Kicsit volt csak nehezebb dolga Póta Georginának, aki 3-1-re verte a német-alföldiek nem honosított legjobbját, Linda Creemerst. 2-0-s magyar előny után jött Lovas Petra és Li Jiao ütközete, amelyben Lovas mindent megpróbált, ám a kínai nagyobb tudása azt eredményezte, hogy csak az első szett lett a magyar játékosé. Li Jiao 3-1-es diadalát egy újabb 3-1 követte, de ezt már tóth Kriszta érte el Creemers ellen, amivel a magyar válogatott 3-1-re a mérkőzést is megnyerte.

A találkozó után kiderült, hogy az 5. helyért rendezendő Magyarország-Ausztria összecsapás szombaton helyi idő szerint reggel 9.30-kor kezdődik. Az egész világbajnokságon eddig nem kezdtek meccset délelőtt 10 óra előtt, a korai start oka pedig, hogy a mérkőzést a főteremben, az 1-es asztalon bonyolítják le, s azt a kínai tévé élőben közvetíti. Mindenesetre nem lesz könnyű dolga a magyar csapatnak, hiszen a Liu Jia és Li Qianbing vezette osztrákok nagyon erős ellenfelek. Márpedig Téglás Péter csapatának egyik célja, hogy ne szakadjon meg az a páratlan sorozat, amely még a 2006-os brémai csapat vb-n kezdődött. Azon a világbajnokságon, aztán a 2007-es belgrádi Eb-n, a tavalyi magdeburgi csapat Világkupán és most Kantonban sem kapott ki a magyar válogatott európai együttestől. Az 5. hely megszerzése mellett tehát ez is tétje lesz a holnapi összecsapásnak.

Asztalitenisz csapat-világbajnokság, nők, az 5-8. helyért:
Magyarország-Hollandia 3-1
Tóth Krisztina-Carla Nouwen 3-0 (5, 4, 4)
Póta Georgina-Linda Creemers 3-1 (-4, 7, 5, 7)
Lovas Petra-Li Jiao 1-3 (8, -4, -5, -9)
Tóth Krisztina-Linda Creemers 3-1 (4, 6, -12, 5)

A magyar férfi válogatott szombaton magyar idő szerint reggel 6 órakor Horvátországgal mérkőzik és ha nyer biztosan tagja lesz a 2010-es moszkvai csapat-vb legmagasabb osztályú mezőnyének.

Tóth Krisztina