Asztalitenisz csapat-vb (2. rész): nem jutott az elődöntőbe a magyar női válogatott

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatCsakúgy mint a két évvel ezelőtti brémai csapat-világbajnokságon, most is Japánnal kellett megküzdenie az Európa-bajnok magyar női asztalitenisz-válogatottnak a kantoni vb negyeddöntőjében. 2006-ban 3-1-re nyert a távol-keleti együttes úgy, hogy a versenybírók egy győzelmet elvettek Japántól, miután felfedezték, hogy Ai Fukuhara szabálytalan ütővel játszott. Ehhez hasonló konfliktusra Kantonban nem került sor, s Japán nagyon magabiztosan 3-0-ra nyert, így a magyarok az 5-8. helyért folytathatják.

Tóth Krisztina a japánok csodagyerekével, Ai Fukuharával kezdte a negyeddöntőt. Fukuhara már 14 évesen a legjobb 8 között volt egyesben a 2003-as párizsi világbajnokságon, a japán közszolgálati tévé pedig 9 éves kora óta követi minden mozdulatát. Kantonban is akadt egy stáb, amely csak őt filmezte. A világranglista 9. helyén álló Fukuhara ellen remekül kezdett Tóth, aki 11:8-ra nyerte az első szettet, majd ellenfele ugyancsak 11:8-as játszmával egyenlített. Tót minden erejét összeszedve a harmadik szakaszt hátrányból fordította meg (11:9) majd a negyedikben csak 3 pontot ütött a magyar. A mindent eldöntő ötödik szettben sokáig fej-fej mellett haladtak a játékosok, majd a végjátékban nem egyszer nagy szerencséje volt a japánnak, akit csuszák sokasága segített a 11:8-as győzelemhez. 45 perces nagy csata volt, amely után Japán 1-0-ra vezetett.
Szajaka Hirano a világranglista 19. helyezettje várt Póta Georginára. Az első szettben végig a Statisztika játékosa vezetett, a végjátékban 10:8-ra, Hirano innen fordított (10:12), majd a folytatást könnyen hozta (5:11). Innentől kezdve Pótának semmi esélye nem volt, a záró felvonásban már csak 1 pontot szerzett.
Japán 2-0-s vezetésénél Lovas Petra Haruna Fukuoka (23.) ellen lépett asztalhoz. Az ázsiai elsősorban káprázatos adogatásai után szerezte a pontokat, amikor Lovas vissza tudta adni a szervákat, akkor már a magyar versenyző is megcsillantott valamit tudásából.Ezzel együtt Fukuoka 11:7-re nyerte az első szettet, majd a folytatásban nemes egyszerűséggel kiszerválta Lovast. A harmadik játszmában Lovas szinte végig vezetett, majd 8:5 után a japán lány feltámadt és befejezte a mérkőzést.
Elmaradt tehát csoda, a magyar csapat nem szerzett érmet (utoljára ez az 1991-es csibai világbajnokságon sikerült női válogatottunknak), s csakúgy, mint két éve Brémában a folytatásban az 5-8. helyért küzdhetnek Tóth Krisztináék a két kínaival felálló Hollandiával

Asztalitenisz csapat-vb, nők, negyeddöntő:

Japán-Magyarország 3-0
Ai Fukuhara-Tóth Krisztina 3-2 (-8, 8, -9, 3, 8)
Szajaka Hirano-Póta Georgina 3-0 (10, 5, 1)
Haruna Fukuoka-Lovas Petra 3-0 (7, 4,10)

A magyar férfi válogatott magyar idő szerint 12.30-tól Franciaország ellen lép asztalhoz a 13-24. helyért folyó küzdelemben.


Tóth Krisztina nyilatkozata

Az volt a baj, hogy nem érzetem az ötödik szettben, hogyan tudnék 11 pontig eljutni. Fukuhara nagyon idegesítően játszott, nagyon kellemetlen a stílusa. Semmiképpen nem szeretném azt, ha ezt a vereséget negatívumként élnék meg az otthoni szurkolók, szerintem nagyon nagy dolog, hogy idáig eljutottunk.
A hollandok elleni mérkőzéssel még nem foglalkozunk, mert nagyon sokat kivett belőlünk az elmúlt pár nap. Mindenesetre szeretnénk a legelőkelőbb, azaz az 5. helyen végezni.