Ismét a világ legjobb nyolc csapata között a magyar női válogatott!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Abban az országban, ahol egy-egy olimpiai, vagy világbajnoki ezüstérem után a sportolónak magyarázkodni kell, nem biztos, hogy sokan értékelik azt, ha egy csapat - jelen esetben a magyar női asztalitenisz-válogatott - bejut a világbajnokságon a legjobb nyolc közé. Pedig óriási siker ez egy olyan sportágban, amelyet a világ szinte minden országában úznek, ahol az ázsiai (kínai) dominancia már-már elviselhetetlen, s ahol minden egyes pontért, poénért, lecsorgó labdáért meg kell küzdeni. Egyszóval: csodálatosak voltatok kislányok-nagylányok, méltán lehettek boldogok.
A horvátok elleni ütközetet az 5-ös asztalon vívtuk, itt a vb-n még nem játszottak a magyar lányok. Az első meccs a Póta Georgina-Boros Tamara összecsapás volt, melynek nyitószettje után (11:4 Pótának) elégedetten dőlhettünk hátra a széken. Pedig a java csak ezután következett. A második szettben Póta három játszmalabdát hagyott bent a zsákban (12:14), a harmadikat 13:11-re kikaparta , a negyediket simán elbukta (7:11). Jött a mindent eldöntő ötödik. 7:1-es Póta vezetésnél már nem mertünk hátradőlni, nem is lett volna szabad, mert a Statisztika fiatal tehetsége innen bukta el a szettet 11:13-ra. Szinte hihetetlen ami történt, de Horvátország 1-0-ra vezetett.
Az addig száz százalékos produktummal álló Tóth Krisztina kezében volt az egyenlítés lehetősége és Kriszta nem is hibázott. Csodálatos megoldásokkal csendesítette el az egyre hangosabb horvát kispadot és 3-0-ra lesöpörte az asztal mellől Cornelia Vaidát.
1-1-es mérkőzésállásnál főszereplővé lépett elő Lovas Petra. Sokszor mondtuk már, hogy Petra igazi csapatember, s azt is, mennyire nehéz dolga van a harmadik helyen - főleg, ha egy meccs 1-1-re áll. Most Sandra Paovic ugrált a túlodalon, szerencsére azonban csak az első szettben (9:11), mert innentől kezdve két 11:9-es játszma jött Lovas javára! A hihetetlen izgalmakhoz képest a negyedik felvonás már csak könnyed ujjgyakorlatnak bizonyult, mert Petra 11:5-ös szettel küldte el gyufáért Paovicot.
2-1-re vezetett a magyar csapat, amikor jött a Tóth-Boros rangadó. A nyitószett 11:4-re még Tóthé, hogy aztán Boros vegye át az irányítást. Krisztinának ez volt a mai napon a harmadik meccse (Boros reggel egy svéd lánytól kikapott), s talán egy picit el is fáradt a hatalmas csatákban. Mindenesetre Boros 3-1-re megnyerte kettejük csatáját, s a horvátok egyenlítettek.
Póta Georginán volt a sor, hogy ő is betegye a maga győzelmét a közösbe. Azon a Pótán múlott minden, aki Lovas győzelme után elpityeregte magát, talán ekkor jutott eszébe, hogy mekkora lehetőséget hagyott kihasználatlanul a nyitómeccsen. Ha ott nyer, akkor Lovas befejezi a nyolcaddöntőt, így viszont... Tóth Kriszta és Téglás Péter folyamatosan vigasztalta őt, majd Póta felvette a melegítőjét és elindult a terem másik végébe ragasztani. Mire visszajött, a sírást oroszlánüvöltéssé változtatta, bár a világ talán legnyugodtabb versenyzőjére, Póta Georginára talán túlzás ezt mondani. Így vagy úgy, de ez az oroszlán hamar bekapta Vaidát, ugyanis Georgina 3-0-ra legázolta soros ellenfelét, aki három szett alatt összesen 11 pontot tudott összeszedni.
Ezzel az elsöprő sikerrel a magyar női együttes 3-2-re nyert, 155 perc kellett a diadalhoz. Ezen a vb-n még nem volt 3-2-es meccse a lányoknak, ezen a vb-n még nem játszottak ilyen hosszú meccset és csodálatos sikert értek el. Igazi csapatként küzdöttek, hiszen mind Tóth, mind Póta, mind Lovas egy-egy diadalt tett be a közösbe, így a túloldalon hiába nyert kettőt Boros, ez is kevés volt.
A nagy diadalt követően nincs lehetőség a hosszas meditálásra, hiszen csütrötökon helyi idő szerint délután a japánokkal küzdünk a legjobb négy közé jutásért. Hangsúlyoznám, hogy azon a meccsen nem a magyarok az esélyesek, de sokkal jobb Japán ellen játszani, mint akár Kína, akár Szingapúr, akár Hongkong ellen.
A két évvel ezelőtti brémai vb-n (ahol a csapat 6. lett) éppen a felkelő nap országából érkezett lányokkal vívtuk a negyeddöntőt, s akkor 3-1-re a japánok győztek. Tavaly októberben, a magdeburgi csapat Világkupán viszont mi nyertünk, s legyen ez jó emlék, egyben erőt adó siker a számunkra, még akkor is, ha azon a versenyen Japán nélkülözte legjobbjait.

Asztalitenisz csapat-vb, nők, nyolcaddöntő:
Magyarország-Horvátország 3-2

Póta Georgina-Boros Tamara 2-3 (4, -12, 11, -7, -11)
Tóth Krisztina-Cornelia Vaida 3-0 (3, 6, 4)
Lovas Petra-Sandra Paovic 3-1 (-9, 9, 9, 5)
Tóth Krisztina-Boros Tamara 1-3 (4, -8, -12, -7)
Póta Georgina-Cornelia Vaida 3-0 (2, 5, 4)

Hollandia-Dél-Korea 3-2
Ausztria-Egyesült Államok 3-2
Románia-Németország 3-2

A magyarok mellett tehát további 3 európai együttes jutott a nyolc közés, ahová korábban már kiemeltként került Kína, Szingapúr, Hongkong és Japán. Amennyiben a négy ázsiai csapat jut az elődöntőbe, akkor az 5-8. helyért egy "mini Európa-bajnokság" zajlik majd Kantonban.


Póta Georgina nagy lelkierőről tett tanúbizonyságot 2:2-nél
Póta Georgina nagy lelkierőről tett tanúbizonyságot 2:2-nél