Parádés produkció, 3-0-s diadal Tajvan ellen Kantonban, következnek a horvátok

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Mint egy szép álom, olyan a magyar nők eddigi kantoni produkciója. A világbajnoki ezüstérmes Szingapúr elleni meccs kivételével győzelem-győzelmet követ, s szerdán helyi idő szerint a kora délutáni órákban Tajvan is behódolt a Tóth-Póta-Lovas hármas előtt.
Az első olyan kantoni nap volt ez, amikor a nap előbújt a felhők mögül. Vakító napsütésre, kristálytiszta égre azonban senki ne gondoljon, az errefelé ugyanis nem létezik. Az utakon pöfögő autókból, teherautókból és buszokból ömlik a bűz, s az iradtlan szmog akkor is kékesszürkére festi az eget, ha éppen egyetlen felhő sem úszik be a nap elé. Nem véletlen, hogy a nemzetközi környezetvédők éjjel-nappal ostorzzák Kínát, mint a glóbusz egyik legnagyobb szennyezőjét, ám a hatalmas ország mintha meg sem hallaná a kritikát. Az augusztusi pekingi olimpiára ugyan az autók egy részének leállását ígéri a szervezőbizottság, mindez azonban aligha fog segíteni az olimpián indulókon, akik az iradtlan szmogfelhőben versenyeznek majd..
A két évvel ezelőtti, brémai csapat vb-n már találkoztunk Tajvannal és akkor nagy szenzációnak könyveltük el legyőzésüket. Félreértés ne essék, ez a mostani, kantoni siker is a parádés kategóriába sorolandó, mégis, ezt a meccset nézve a lelátón nem kellett lerágni a körmünket. Szerencsére a magyar lányok ebből semmit sem éreztek. Az első mérkőzésen Tóth Kriszta előbb hullámvasútra ült Lu Yun Feng ellen. A nyitó szettet 11.2-re a magyar lány nyerte, a következőt 11:3-ra elvesztette. Szerencsére innen már csak felfelé vezetett az út: egy 11:6-os és egy 12:10-es megnyert játszma a magyar válogatott 1-0-s vezetését jelentette.
A folytatásban Póta Georgina olyan teljesítménnyel rukkolt elő, amit nem láttunk még Kantonban a csinos szőke játékostól. Huang I-Hwa ugyan gyakran kiszorította a magyart az asztal mellől, Póta azonban távolról is jól pörgetett és a rnedkívül gyors játékot végig a kezében tartotta.Huang I-Hwa egyetlen szettet sem tudott megnyerni, így a harmadik magyar, Lovas Petra előtt adódott a lehetőség, hogy pontot tegyen a meccs végére.
Lovas pedig nem hibázott (a harmadik helyen már megint nem! - igazi csapatember), s 3-1-re verte Chang I-Chinget. 70 perc elteltével a magyar lányok boldogan gratuláltak egymásnak, miközben a vezető edző, Téglás Péter nem győzte dicsérni az eddig mutatott játékot. A mester az esti nyocaddöntő lehetséges ellenfeleiről csak annyit mondott, hogy Észak-Koreát és Hollandiát jó lenne elkerülni. Téglás óhaja teljesült, hiszen a magyarok Horvátországgal találkoznak ma délben 12.30-tól.

Asztalitenisz csapat-vb, nők, Divízió 1, B-csoport, 5. forduló:
Magyarország-Tajvan 3-0

Tóth Krisztina-Lu Yun Feng 3-1 (2,-3, 6, 10)
Póta Georgina-Huang I-Hwang 3-0 (9, 5, 11)
Lovas Petra-Chang I-Ching 3-1 (7, 2, -9, 9)

*
A férfiak számára is nagy jelentőséggel bírt a svédek elleni összecsapás. Amennyiben Harczi Zsolt együttese legyőzte volna a skandinávokat, nagyon kedvező helyzetben várhatta volna a 13-24. helyért zajló folytatást. A diadal ezúttal elmaradt, hiszen a svédek 3-0-ra nyertek.
A mérkőzésen a Zwickl Dániel-Jörgen Persson csata hozta a legdrámaibb összacsapást. Persson már 2-0-ra vezetett, amikor Zwickl hirtelen megtáltosodott és két 11:9-es szettel egyenlített. A mindent eldöntő ötödik játszmában 10:6-os Persson-előnyt egyenlített ki a magyar játékos (többek között két ász-szervával), majd 13:13-ig fej-fej mellett haladtak. Ekkor Persson elszerválta magát, óriási esély kínálkozott az egyenlítésre, hiszen a mérkőzésen ekkor már a svédek 1-0-ra vezettek. Sajnos, Zwickl nem tudott élni a lehetőséggel, s 14:14 után már csak Persson ért el pontot.
Ennek a párosításnak az is az érdekessége volt, hogy ősztől akár ugyanabban a klubban játszhat Persson és Zwickl. Amennyiben a BVSC meg tudja szerezni a Persson igazolásához szükséges pénzt, a svéd játékos hajlandó Budapestre igazolni.
Jakab János és Pázsy Ferenc egyaránt vereséget szenvedett Lundqvisttól, illetve Svenssontól. Jakab peches találkozón kapott ki, mert Lundqvist az első és a harmadik szettet is csak minimális különbséggel nyerte meg.

Asztalitenisz csapat-vb, férfia, Divízió 1, B-csoport, 4. forduló:
Svédország-Magyarország 3-0

Jens Lundqvist-Jakab János 3-0 (9, 6, 10)
Jörgen Persson-Zwickl Dániel 3-2 (10, 8, -9, -9, 14)
Robert Svensson-Pázsy Ferenc 3-1 (3, -9, 7, 8)

*
A Magyarország-Horvátország női nyolcaddöntő-mérkőzés 12.30 órakor kezdődik Kantonban.Tóth Krisztina a csoportmérkőzések során veretlen maradt
Tóth Krisztina a csoportmérkőzések során veretlen maradt