Kedden kétszer 0-3: vereség Szingapúrtól és Csehországtól

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatA Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) honlapjának készítőit is meglepte a magyarok hétfői remek produkciója, hiszen a világszövetség honlapján a címoldalon foglalkozott a magyarokkal. Való igaz, régen volt már olyan, hogy mindkét csapatunk a legmagasabb osztályban küzdött, ráadásul sikerrel. A lányok este pizzával ünnepelték a románok és lengyelek elleni kettős diadalt, arra a kérdésre pedig, hogy milyen volt az étel, a "tiszta Amerika" válasz érkezett. Márpedig ebben az országban sokszor van gondja az európai gyomornak, de úgy látszik, hogy a pizzát még itt sem sikerül elrontani.
Érdekes volt különben, hogy hétfőn egyáltalán nem telt meg a kantoni sportcsarnok, pedig a hazai női és férfi együttes is asztalhoz lépett. Anno még a tiencsini világbajnokságon, ahol a Bátorfi-Tóth kettős párosban a harmadik lett, a vegyespárosok első forfulójában is tízezren tolongtak a lelátón. 2005-ben, a shanghaji egyéni vb-n is rendre csurig ház előtt zajlottak a versenyek, igaz, ott már sok volt a kivezényelt gyerek, vagy katona. Kantonban nincs így, lehet, hogy a kínaiak már annyira megszokták a páratlan sikersorozatot, hogy feleslegesnek tartják a személyes jelenlétet a világbajnokságon?
Mindenesetre a hét végére, az éremcsatákra szinte garantált a táblás ház, legalábbis a szervezők szerint. Majd kiderül.
Hogy mennyire más a közeg, ahhoz elég csak bekapcsolni a tévét, ahol szinte minden második reklámban asztaliteniszezők mosolyognak ránk a dobozból. Odahaza ez szinte elképzelhetetlen, bár egy-egy vívó, vagy polós már feltűnt a képernyőn. Ami Magyarországon Szőke Kapitány vagy Doktor Badár, az errefelé az asztalitenisz-válogatott. S ha már itt tartunk, az augusztusi pekingi olimpián Kína mind a négy olimpiai aranyat a magáénak szeretné tudni ebben a sportágban, s ha ez nem így lesz, a pekingi játékok egyik legnagyobb meglepetésével szembesülhetünk majd.
Ami a keddi napot illeti: a csehek rögtön Petr Korbellel kezdték a meccset, aki Pázsy Ferenc ellen lépett asztalhoz. Az első szettet simán nyerte Korbel, a második 12:10-es elvesztése bosszantó, a harmadik 15:13-as megnyerése viszont örömteli volt. Sajnos, Korbel itt megrázta magát és a negyedik szettet 11:2-vel húzta be, s ezzel a csehek szerezték meg a vezetést.
Abban bíztunk, hogy Jakab János megnyeri a következő összecsapást Simoncik ellen. Az első játszmában jól játszott a BVSC fiatal tehetsége, de azt sem lehet elvárni tőle, hogy a találkozókon mindig nyerjen, ezúttal Simoncik a második, harmadik és negyedik szettet magabiztosan nyerve rendezte le a meccset. A harmadik magyar, Zwickl Dániel pedig ezúttal játszmát sem tudott nyerni Pavelka ellen, mindazonáltal az első kettő szettben csak minimális különbséggel kerekedett a magyar fölé Pavelka.

Asztalitenisz csapat-vb, Férfiak, Divízió 1, B-csoport, 3. forduló:
Csehország-Magyarország 3-0

Petr Korbel - Pázsy Ferenc 3-0 (7, 10, -13, 2)
Josef Simoncik - Jakab János 3-1 (-8, 7, 8, 8)
Tomas Pavelka - Zwickl Dániel 3-0 (10, 9, 6)

A Tóth Krisztina nélkül felálló magyar női asztalitenisz-válogatott 55 perc alatt 3-0-ra kikapott a világklasszisokkal teletűzdelt szingapúri együttestől a kantoni csapat-világbajnokság 4. fordulójában. Ezzel a vereséggel az ázsiai csapat megnyerte a csoportot, míg a magyarok, mivel Tajvan 3-1-re verte a lengyeleket, holnap ki-ki meccset vívnak az ázsiaiakkal a csoport második helyének megszerzéséért.
Téglás Péter szövetségi kapitány úgy döntött, hogy ezúttal pihenteti a világbajnokságon eddig száz százalékos produkciót nyújtó Tóth Krisztinát, hiszen a bombaerős szingapúriak ellen vele sem lett volna nagyobb esélye a magyaroknak a győzelemre. Az első mérkőzésen Lovas Petra azzal a Li Jia Wei-jel nézett farkasszemet, aki korábban a Statisztika gárdáját is erősítette. A meccsen Lovas csak az első szettet tudta szorossá tenni, ám a másodikban és harmadikban esélyt sem adott a Postás játékosának a Pekingben született, de szingapúri színekben versenyző Li Jia Wei.
Póta Georgina ellenfele Feng Tianwei volt, a tavalyi tajvani Pro Tour versenyen már találkoztak egymással és akkor 4-0-ra Feng nyert. Most a 3-0 is elég volt tekintettel arra, hogy a csapat vb-n csak három nyert szettre mennek a mérkőzések. Póta az első és a harmadik játszmát is csak minimális különbséggel vesztette el, amely felettébb bosszantó volt.

A fiatal Li Bin az első szettben ugyan csak nyomozta a labdát a világranglistán hatodik Wang Yue Gu ellen (1:11), de a másodikban és a harmadikban olykor remek megoldásokkal kergette őrületbe nagynevű ellenfelét. Ha egy picit nagyobb a rutinja, talán megnyerhetett volna egy szettet, de így sem érheti szó a ház elejét, hiszen nagy akarással küzdött.
Az Európa-bajnok magyar női válogatottnak ez volt az első veresége a világbajnokságon. Szerdán magyar idő szerint reggel 6 órakor előbb Tajvan következik (két éve Brémában ugyancsak csoport találkozón sikerült őket legyőzni), majd délután 12.30-tól már a legjobb nyolc közé jutás lesz a tét Téglás Péter együttesének.

Asztalitenisz csapat-vb, nők, Divízió 1, B-csoport, 4. forduló:
Szingapúr-Magyarország 3-0

Li Jia Wei-Lovas Petra 3-0 (7, 2, 3)
Feng Tianwei-Póta Georgina 3-0 (11, 4, 9)
Wang Yue Gu - Li Bin 3-0 (1, 8, 9)