Vb az olimpia országában - Kanton mint pingpong főváros

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatA 2008. év kiemelkedő sporteseménye a pekingi olimpia, ám február 24. és március 2. között az asztalitenisz társadalom egy másik kínai városra fókuszál. A 15 milliós Guangzhou (Kanton) ugyanis a Csapat Világbajnokság megrendezésével kívánja magára vonni a sportvilág figyelmét, ha már az olimpia rendezéséből nem vállalhat részt. A dél-kínai város főként Pro Tour versenyek rendezésével, valamint a pingpong iránt teljesen elkötelezett polgármesterrel vétette észre magát mindeddig. A kínai városok közti jelképes versenyfutást ismerve a felhajtás garantált, mint ahogy a világszintű, és hatalmas méretű mezőny is. A nevezés impozáns számokat takar: 144 ország mintegy 1600 akkreditált résztvevőt küld. A sajtósok létszámát mintegy 100 külföldi és 234 kínai kolléga alkotja.
A férfiaknál 106 csapat nevezett 415 játékossal, a nőknél 81 együttesben 307-en állnak asztalhoz. A minket érintő első kategóriában négy darab hatfős csoportban körmérkőzés lesz, majd az 1-3. helyezettek az 1-12., a másik három csapat a 13-24. helyezésekért folytatja a játékot. Cseppet sem meglepő, hogy a férfiaknál és a nőknél címvédő Kína ezt a világbajnokságot amolyan olimpiai főpróbaként fogja fel, különös tekintettel arra, hogy a csapat versenyszám Pekingben váltja fel először a párosok küzdelmét, így az elvárás még a megszokottnál is nagyobb.

A magyar női válogatott azzal a teherrel lép asztalhoz, hogy az elmúlt két év álomszerűen alakult. Lassan elvárás a bravúros szereplés, miután két éve, Brémában a 6. helyen végzett a Bátorfi Csilla nélkül először felálló csapat, majd ugyanebben az összetételben egy évre rá Európa-bajnokságot nyertek a lányok, és az újra életre hívott csapat Világ Kupában egyetlen európaiként bronzérmesek lettek. Nem véletlen, hogy Téglás Péter mesteredző nem változtatott a csapaton, így Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra és Li Bin próbál meg újból helytállni. A szakvezető óvatos optimizmussal a legjobb 12 közé jutást várja csapatától, amely már önmagában nagy eredmény lenne a kínai származású játékosokkal teletűzdelt mezőnyben. Ehhez a csoport első felében, tehát az első három között kellene végezni, ami egyáltalán nem tűnik egyszerűnek, hiszen a csoport első kiemeltje, Szingapúr mellett meg kell mérkőzni az örök mumus románokkal, valamint a két egészen kiváló kínaival felálló lengyelekkel, valamint a szintén jó erőkből álló tajvaniakkal. Az ukránok elleni mérkőzés ígérkezik egyedül könnyebbnek.

Ami a magyar férfiválogatottat illeti, a Harczi Zsolt szövetségi kapitány által vezetett csapat (Jakab János, Pázsy Ferenc, Zombori Dávid, Zwickl Dániel) célja egyértelműen az első osztályban való bennmaradás lehet. Nem lesz könnyű a gárdának, hiszen hosszú évek után először szerepelhetnek a legjobbak között, ahol nagyon nehéz megkapaszkodni. Kiemelési pozíciója szerint papíron nincs sok esélye a fiúknak a Korea és Tajvan ellen, míg az európai riválisok, Csehország, Svédország és Lengyelország is egyénileg jobb játékosokból áll. Ezzel együtt ez az egységes trió már többször bizonyított, mellettük pedig egy vb-újoncot avat a válogatott, az ifi EB-döntős Zombori Dávid személyében.

A világbajnokságon az első kategória 1-18. helyezettjei automatikusan résztvevői lesznek a 2010. évi csapat világbajnokság (Moszkva) első kategóriájának, míg a második kategória 1-2. helyezettje magasabb osztályban biztosítja a helyét. A további négy hely a majdani csapat világranglistán a még nem kvalifikált legjobb 4 csapatot illeti meg.

A Bajnoki Divízió sorsolása:
Nők:
A-csoport: Kína, Egyesült Államok, Horvátország, Oroszország, Koreai NDK, Svédország
B-csoport: Szingapúr, Magyarország, Románia, Lengyelország, Tajvan, Ukrajna
C-csoport: Hongkong, Németország, Ausztria, Belorusz Köztársaság, Spanyolország, Thaiföld
D-csoport: Japán, Koreai Köztársaság, Hollandia, Olaszország, Csehország, Franciaország

Férfiak:
A-csoport: Kína, Ausztria, Horvátország, Belgium, Románia, Olaszország
B-csoport: Koreai Köztársaság, Tajvan, Svédország, Lengyelország, Csehország,
Magyarország
C-csoport: Németország, Japán, Franciaország, Oroszország, Szerbia, Szlovákia
D-csoport: Szingapúr, Hongkong, Görögország, Dánia, Belorusz Köztársaság, Spanyolország

A program (helyi idő szerint):
február 24., vasárnap:
13.00 óra - Magyarország - Tajvan (férfi Divízió 1., B csoport, 1. forduló)
16.30 óra - Magyarország - Ukrajna (női Divízió 1., B csoport, 1. forduló)
február 25., hétfő:
10.00 óra - Magyarország - Románia (női Divízió 1., B csoport, 2. forduló)
16.30 óra - Magyarország - Lengyelország (női Divízió 1., B csoport, 3 forduló)
16.30 óra - Magyarország - Lengyelország (férfi Divízió 1., B csoport, 2. forduló)
február 26., kedd:
10.00 óra - Magyarország - Csehország (férfi Divízió 1., B csoport, 3. forduló)
16.30 óra - Magyarország - Szingapúr (női Divízió 1., B csoport, 4. forduló)
február 27., szerda:
13.00 óra - Magyarország - Tajvan (női Divízió 1., B csoport, 5. forduló)
16.30 óra - Magyarország - Svédország (férfi Divízió 1., B csoport, 4. forduló)
19.30 óra - női Divízió 1-es nyolcaddöntők
február 28., csütörtök:
10.00 óra - Magyarország - Dél-Korea (férfi Divízió 1., B csoport, 5. forduló)
13.00 óra - női negyeddöntők
16.30 óra - női negyeddöntők
19.30 óra - női negyeddöntők
19.30 óra - férfi Divízió 1-es nyolcaddöntők
február 29., péntek:
10.00 óra - női elődöntők
13.00 óra - férfi negyeddöntők
16.30 óra - női elődöntők
19.30 óra - férfi negyeddöntők
Március 1., szombat:
09.30 óra - női helyosztók 5-6. helyért
13.00 óra - férfi elődöntők
16.30 óra - férfi elődöntők
19.30 óra - női döntő
Március 2., vasárnap:
13.00 óra - férfi helyosztók 5-6. helyért
19.30 óra - férfi döntő

Az eredményeket a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség honlapján (www.ittf.com), illetve a Magyar Asztalitenisz Szövetség honlapján (www.moatsz.hu) is figyelemmel lehet követni. A Eurosport a verseny 8 napjáról 9 órás közvetítést ad.


Tóth Krisztina 12. világbajnokságára készül
Tóth Krisztina 12. világbajnokságára készül